Mobiel internetten in het buitenland

Voor mensen die veel onderweg zijn, zoals zakenmensen, ondernemers en bijv. truckers en chauffeurs kan het handig zijn om over de grens gebruik te maken van mobiel internet. Mobiel internetten in het buitenland is echter erg duur en het is daarom altijd verstandig je eerst goed te verdiepen in kosten en tarieven. Op deze pagina proberen we een zo duidelijk mogelijk beeld te scheppen over kosten en voorwaarden van mobiel internetten in het buitenland. Daarnaast vind je hier ook tips om het verbruik van data tot een uiterst minimum te beperken.

Waa moet ik op letten in het buitenland?

Voor mobiel internet in het buitenland hoef je geen speciaal abonnement af te sluiten, dit is echter vaak wel aan te raden. Zeker als je vaak over de grens bent en geregeld online wilt of moet zijn dan is de aanschaf van een buitenland bundel verstandig. Kosten van mobiel internet in het buitenland zijn afhankelijk van een paar zaken.

Zones & landen:

Veel providers werken met zones en landen waarin een gereduceerd tarief geldt, zo behoren meestal de landen van de Europese unie tot de voordeel gebieden. Voor veel wat verder weg gelegen landen gelden vaak vele malen hogere tarieven.

Netwerken:

Om het nog ingewikkelder te maken hangen prijzen niet altijd alleen af van het land waar je je bevindt. Het is namelijk ook van belang via welk netwerk gebruik wordt gemaakt van mobiel internet in het buitenland. Ben je in Nederland bijv. Vodafone klant dan is het mobiel internetten in het buitenland soms goedkoper via het netwerk van Vodafone.
Oplossing: de klantenservice kan vaak helpen met het instellen van de GSM/PDA en laptop zodat altijd het meest optimale (en dus goedkoopste) netwerk wordt gekozen in het land waar je gebruik gaat maken van mobiel internet.

Gelukkig hebben providers ook door dat te ingewikkelde tarieven mensen er van weerhouden gebruik te maken van diensten. De providers hebben daarom tegenwoordig vaak onderling afspraken gemaakt zodat elkaars klanten over de grens altijd tegen hetzelfde tarief kunnen internetten, op welk netwerk ze zich dan ook bevinden.

Doorzoek site:Aangepast zoeken

Terminologie:

Fair Use limiet
Een niet concrete datalimiet die bij normaal gebruik meer dan toereikend is. Meestal is deze limiet gebaseerd op het gemiddelde verbruik van abonnees.

Kbit en Mbit

Kbit en Mbit zijn maten om de snelheid van een verbinding weer te geven. 1 Mbit is 1000 Kbit. Vaak wordt Mbit verward met Mbyte, een maat om de grootte van bestanden mee aan te geven. 8 Mbit is 1 MB.

Instellingen, dekking en snelheid in het buitenland

Voor mobiel internet in het buitenland op je GSM zijn geen speciale instellingen nodig, je hebt wel de instellingen voor mobiel internet in Nederland nodig voor jouw provider (KPN, Vodafone, Telfort, T-mobile & Orange).

De snelheid is afhankelijk van het type netwerk dat beschikbaar is in het land waar je je bevindt. In vrijwel alle landen is GPRS beschikbaar, en in de meeste Europese en andere Westerse landen is inmiddels ook UMTS en HSDPA beschikbaar. De dekking is in verstedelijkte gebieden en langs grote verkeersaders vrijwel altijd goed, op het platteland zijn soms grote gebieden te vinden waar mobiel internetten onmogelijk is.

Kosten mobiel internet in het buitenland op de GSM

De kosten voor mobiel internet in het buitenland op de GSM zijn afhankelijk van het abonnement dat je voor je GSM/PDA hebt, en het type klant dat je bent: particulier of zakelijk.

Tarieven per provider:

KPN:
particulier / zakelijk
Vodafone:
particulier / zakelijk
T-mobile:
particulier / zakelijk

Mobiel internet in het buitenland op de Laptop

Gebruik maken van mobiel internet op je laptop in het buitenland voor de fun is zonder meer af te raden. Tarieven zijn onduidelijk en indien je geen speciale bundel hebt afgesloten vaak astronomisch hoog. Kijk dus uit wat je doet. Gelukkig zijn providers bezig om zo veel mogelijk eenduidige tarieven en tariefplannen op te stellen, zodat de kosten overzichtelijker worden. Een overzicht vind je onderaan deze pagina.

Om gebruik te kunnen maken van mobiel internet in het buitenland zul je meestal een data abonnement voor nationaal gebruik moeten af sluiten. Wil je af en toe mobiel internetten in het buitenland en is mobiel internet in Nederland voor je niet nodig, of wil je dit ook slechts af en toe doen, dan kun je er voor kiezen om een prepaid datakaart te nemen van Vodafone. Op deze manier kom je niet voor verrassend hoge rekeningen te staan.

Tips om dataverbruik te beperken

- Houd het gebruik beperkt tot noodzakelijke zaken zoals e-mail.
- Ga geen online radio beluisteren, filpmjes bekijken of via je webcam contact leggen met vrienden. Ook gamen en chatten verbruikt veel data.
- Schakel programma's waarmee bestanden uitgewisseld worden zoals Limewire & Bit-Torrent uit.
- Voorkom dat de Virusscanner en Windows Update automatische updates uitvoeren, door deze uit te schakelen.
- Ga geen foto's versturen of bekijken via het internet.
- Zet afbeeldingen uit in je browser. (Internet Explorer: Extra -> Internetopties -> Tabblad geavanceerd -> Multimedia)
- Zorg ervoor dat je PC spyware en virus vrij is door voor vertrek je PC te scannen met je Virus en/of anti spyware programma.
- Maak zoveel mogelijk gebruik van HotSpots en internetcafe's.

Wat kan ik met 1 MB dataverkeer doen op mobiel internet?
- 300+ E-mailberichten ophalen of versturen (zonder bijlagen & afbeeldingen)
- 15 minuten surfen (ongeveer 10 pagina's)
- 300+ Word-documenten (één A4) downloaden
- 50+ Excel-documenten (één sheet) downloaden
- 20+ PowerPoint pagina's verzenden (zonder foto's)
- 6 minuten internet-radio luisteren (geen hifi)

Advies: Waar op te letten bij keuze voor een provider?

Moet je veel gebruik maken van mobiel internet in het buitenland dan zijn de speciale internationale data abonnementen van Vodafone de beste keuze. Wil je slechts af en toe gebruik maken van mobiel internet in het buitenland dan is het vooral van belang vanuit welke landen je dit wilt gaan doen. Binnen Europa schelen de tarieven tussen de providers niet veel, waardoor het niet zo veel uitmaakt voor welke provider je kiest. Het verschil zit hem in gebruik in landen buiten Europa.

Mobiel internet in het buitenland gebruik ik vooral in...
Advies
Europa + Verenigde Staten + Canada + Australie
Europa + Japan + Nieuw-Zeeland
Europa + andere landen dan bovenstaande (zakelijk)


Kosten & bundels voor internet op de Laptop in het buitenland

We behandelen hier alleen de drie grote mobiele internetproviders, de kleinere zijn én duurder én beschikken over een minder uitgebreid partnernetwerk over de grens. Er wordt in dit overzicht uitgegaan van abonnementen die zowel door zakelijke als particuliere klanten kunnen worden afgesloten. Alle bedragen zijn excl. BTW, tenzij anders aangegeven.

 

Speciale internationale abonnementen
  Prijs p. Maand Prijs per MB in Nederland Prijs per MB in voordeellanden* Prijs per MB in overige landen
Stand. Internationaal € 30,- € 0,12 € 0,60 € 5,-
Plus Internationaal € 50,- € 0,05 € 0,40 € 5,-
Super Internationaal € 75,- € 0,03 € 0,30 € 5,-
 
Nationaal data abonnement & Prepaid mobiel internet
€ 2,- per MB in Voordeel/Passport landen*
€ 7,50 per MB in overige landen

*Data Voordeel landen: Albanië, Andorra, Australië, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Guernsey, Hongarije, Ierland, IJsland, Isle of Man, Italië, Japan, Jersey, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, San Marino, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Vaticaanstad, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland

Nationaal data abonnement + Buitenland Bundel
Data Dagbundel op Reis:
Kosten:
50 MB bundel voor één dag
€ 12,-
Buiten bundel Meerprijs p/MB in Voordeellanden*
€ 2,-
Buiten bundel Meerprijs p/MB in Overige landen
€ 7,50

Data Plus op Reis:
Kosten:
200 MB bundel p/maand
€ 45,-
Buiten bundel Meerprijs p/MB in Voordeellanden
€ 1,-
Buiten bundel Meerprijs p/MB in Overige landen
€ 5,-
 


 

Nationaal data abonnement (particulier)
€ 3,95 per MB in EU (incl. BTW)
€ 9,88 per MB buiten EU (incl. BTW)

Nationaal data abonnement (zakelijk) *
€ 2,- per MB in EU
€ 5,- per MB buiten EU

* Alleen bij: Internet Flat Fee, Internet Flat Fee Lite, Internet Bundel Pro, Internet Bundel Comfort, Internet bundel start. 

Nationaal data abonnement & prepaid
Zone 1: € 1,68 per MB
Zone 2: € 4,20 per MB
Zone 3: € 8,40 per MB