Insteekkaarten en USB modems voor mobiel internet

Met een insteekkaart of USB modem kan verbinding worden gemaak met het UMTS netwerk van een telecomprovider. De meeste providers leveren kostenloos een USB modem of insteekkaart mee op het moment dat je een data abonnement afsluit. Het afsluiten van een abonnement kun je doen bij de provider waar je ook een mobiel abonnement hebt, maar dit hoeft niet! Kijk en vergelijk dus alijd goed voordat je zomaar een abonnement afsluit.

Hoe kom ik aan een Insteekkaart of USB modem?

Op het moment dat je een data abonnement afsluit voor gebruik met een laptop/PC krijg je in de meeste gevallen gratis een USB modem of insteekkaart meegeleverd. Sommige providers vragen een eenmalige vergoeding van enkele tientjes voor het modem of de insteekkaart.

Insteekkaart of USB modem?

Insteekkaart PCMCIAKaart die in een PCMCIA slot gestoken dient te worden. (Vrijwel) Alle laptops hebben een dergelijke poort. Voor het insteken van de kaart hoeft de laptop niet geopend te worden!

Voordelen

Kaart verdwijnt grotendeels in de laptop, waardoor slechts een klein uitsteeksel aan de zijkant van de laptop ontstaat. Handig voor onderweg.
 
Nadelen

Een PCMCIA kaart kan alleen gebruikt worden met een laptop. Soms kan het handig zijn om mobiel internet ook te gebruiken op een desktop PC.

PCMCIA kaarten moeten vaak geinstalleerd worden, hierdoor zijn ze minder flexibel in gebruik dan een USB modem, waarvoor meestal geen installatie nodig is.
USB modem


Een modem dat via de USB poort met de PC of laptop verbonden wordt.

Het USB modem is de meest gebruiksvriendelijke optie.

Voordelen


Vaak hoeft het USB modem niet geinstalleerd te worden. Daarnaast is het modem flexibel; je kunt hem zowel op je PC als op je laptop gebruiken.

Het USB-modem past op alle laptops en PC's. Overigens is dit wel afhankelijk van het besturingssysteem, maar met Vista, XP, Windows 2000 en Mac Os X werken ze normaal gesproken goed. Zie de aanbieder van mobiel internet voor meer informatie over compatibiliteit.

 
Nadelen

Het modem steekt erg uit en is daarom niet handig tijdens het reizen.