Mobiel internetten met laptop

Mobiel internetten met je laptop kan op verschillende manieren, bijv. via een insteekkaart van een telecomprovider of door je laptop te koppelen aan je gsm. Maar ook via WIFI, door middel van een draadloos thuis netwerk of via een hotspot in bijv. een restaurant kan mobiel ge-internet worden. Op deze pagina worden al deze vormen nader besproken in termen van snelheid en kosten en wordt uitgelegd wat je nodig hebt om zelf gebruik te kunnen maken van mobiel internet op je laptop.

Kan ik mobiel internetten met mijn laptop?

In principe kan met elke laptop ge-internet worden, soms zal je echter een component moeten kopen en/of een abonnement af moeten sluiten bij een provider, afhankelijk van welke vorm je gebruik wilt maken:

WIFI / WLAN:

Wifi en WLAN zijn twee termen voor hetzelfde en meestal wordt hiermee het draadloze thuisnetwerk bedoeld. Van WLAN kan naast thuis vaak ook gebruik worden gemaakt in restaurants, hotels, op vliegvelden etc (via HotSpots).

Voordelen:

(Vaak) Gratis (bij eigen draadloze thuisnetwerk altijd gratis). Zeer snel en vrijwel iedere laptop die de afgelopen 4 jaar (en soms eerder) is verkocht is standaard uitgerust met een draadloze netwerk kaart. Bovenal; je hebt geen abonnement nodig.

Nadelen:

Kan alleen in de buurt van een zogenoemde hotspot, plaats waar een antenne staat die alleen zeer lokaal internetten mogelijk maakt.

Wat heb je nodig?

Laptop met WLAN netwerk kaart (meestal standaard aanwezig).
Indien je zelf een draadloos netwerk thuis wil gaan aanleggen heb je ook een draadloze router nodig. Geen WLAN kaart in je laptop? Koop een USB WLAN stick, deze kun je zo in een usb poort steken.

Zie WLAN en WLAN benodigdheden pagina voor meer informatie over WLAN en het zelf aanleggen van een draadloos netwerk.

Mobiel internet via UMTS d.m.v. een insteekkaart of USB modem

Via UMTS kan redelijk snel worden geinternet dankzij een vrijwel landelijk dekkend (verschillend per provider) netwerk. UMTS wordt aangeboden door alle grote telecomproviders.

Voordelen:

Overal internetten met een redelijke snelheid. Makkelijk te installeren. Daar waar geen UMTS dekking is, kan gebruik worden gemaakt van het tragere GPRS.

Nadelen:

Een abonnement is vaak noodzakelijk, prepaid kan ook maar is erg duur. Veelal data limieten, waardoor downloaden en veelvuldig gebruik duurder kunnen uitpakken dan vooraf verwacht. Bekijk de verschillende abonnementen.

Wat heb je nodig?

Een insteekkaart voor in de laptop of een usb modem, en een laptop die deze apparatuur ondersteund. Kaart of usb stick wordt meegeleverd met abonnement.

Zie onze insteekkaarten voor laptops pagina voor meer informatie over insteekkaarten en USB modems. Op de abonnementen en kosten pagina kun je een overzicht vinden van de kosten en abonnementen.

Mobiel internet via GSM-laptop koppeling

Veel GSM's, met name zakelijke en smartphone's, beschikken over een ingebouwde modem en bluetooth of infrarood. Voor degene die een beetje makkelijk om kan gaan met techniek, betekent dit dat via een koppeling tussen de gsm en een laptop of PDA ge-internet kan worden.

Voordelen:

Geen apparatuur nodig en indien je een data abonnement bij je GSM hebt, ook (tot bepaalde data grens) geen extra kosten. Vaak de beste oplossing voor degene die slechts zeer sporadisch en zonder te veel kosten mobiel wil kunnen internetten.

Nadelen:

Vrij lastig te installeren, je GSM moet over een ingebouwde modem beschikken, je moet een data bundel afsluiten bij je provider. Vaak traag, dus alleen geschikt voor de noodzakelijke mailtjes e.d. Veel providers staan het gebruik van deze dienst daarnaast niet toe i.c.m. onbeperkte of Fair Use abonnementen, T-mobile is de enige die dit wel toestaat.

Wat heb je nodig?

Een GSM met ingebouwde modem. Laptop met bluetooth (of bluetooth usb stick), handigheid met computers. Een kleine databundel bij het GSM abonnement is meestal een aanrader.

Zie onze bluetooth pagina voor meer informatie over internet via laptop-gsm koppeling.

Kosten mobiel internet

Het is niet verstandig om zonder een databundel met je laptop via een GSM-provider mobiel te gaan internetten, de kosten lopen dan al snel hoog op. Wil je toch graag af en toe het mobiele internet op via een telecom provider dan doe je er goed aan om een (kleine) databundel af te sluiten. Voor diegenen die altijd online willen zijn is een data abonnement zonder data limiet vaak de beste oplossing.

Zie ook:
- Kosten mobiel internet & abonnementen voor de Laptop
- Kosten mobiel internet & databundels voor de GSM