Internetten met de mobiele telefoon of PDA

Altijd en overal je mail checken, bustijden opzoeken en het laatste nieuws lezen? Dit is mogelijk met mobiel internet op je gsm. Op deze pagina kun je lezen wat je nodig hebt om te kunnen internetten met je GSM of PDA, wat de snelheid is van mobiel internet, wat de kosten zijn en hoe je gebruik kunt maken van internet op je mobiel. Wil je via je gsm internetten op je laptop? Bekijk dan onze internet op laptop pagina.

Kan ik mobiel internetten met mijn GSM / PDA?

Met vrijwel alle mobieltjes die in de afgelopen drie of vier jaar zijn verkocht kan ge-internet worden. Er is echter wel een onderscheid tussen de mobieltjes die speciaal voor internet gemaakt zijn (smartphones) en de "gewone" mobieltjes. Smartphones hebben over het algemeen grotere schermen, zijn sneller, en beschikken vaak over een volwaardig toetsenbord. Daarnaast is de software in het toestel geavanceerder waardoor sites er op deze telefoons beter uitzien dan op het standaard mobieltje. Ook met de gewone mobieltjes kun je echter prima je mail, bus- en treintijden en nieuws checken, er zijn echter wel wat voorwaarden waar je gsm en abonnement aan moeten voldoen:
- Je gsm moet een abonnement of prepaidkaart met mogelijkheden tot dataoverdracht hebben. (meestal is dit standaard mogelijk).
- Je gsm moet op de juiste manier zijn ingesteld. (vaak het geval indien gekocht met abonnement). Klik voor instellingen op de naam van je provider: KPN, Vodafone, Telfort, T-mobile & Orange.

Snelheid mobiel internet

Mobiel internetten kan via verschillende standaarden. De oudste van deze standaarden is GSM, waarmee ingebeld diende te worden om te kunnen internetten, GSM wordt echter tegenwoordig bijna alleen nog gebruikt voor telefoongesprekken. De nieuwste standaarden zijn GPRS en UMTS, verbindingen die altijd "open staan" en waarvoor dus niet hoeft te worden ingebeld.

GPRS
GPRS is op dit moment de meest gebruikte datacommunicatie-standaard, hoewel UMTS en HSDPA (vorm van UMTS) langzaam aan terrein winnen.
Met GPRS kunnen snelheden worden bereikt tot 52 Kbit/s (7 kbyte/s). Dit is voldoende voor het binnenhalen van email zonder foto's en het bezoeken van mobiele websites zonder (of met kleine) plaatjes.

UMTS
UMTS werkt alleen op specifieke (vaak zakelijke) telefoons die sinds de afgelopen twee jaar op de markt zijn. UMTS biedt snelheden tot 384 Kb/s (45 kbyte/s). Dit is snel genoeg om volwaardig op het net te kunnen surfen, maar wachttijden zijn langer dan bij thuiscomputer gebruik.
HSDPA is een vorm van UMTS die nog hogere snelheden mogelijk maakt: +/-2 Mb/s (250 kbyte/s). Om gebruik te kunnen maken van HSDPA moet de gsm deze dienst ondersteunen.

Voor mobiel internet op de GSM is snelheid over het algemeen niet heel erg belangrijk. Mobiele websites zijn in data klein en zijn daarom ook bij een lage verbindingssnelheid snel gedownload. Voor alle providers geldt dat waar mogelijk, gebruik wordt gemaakt van het UMTS netwerk, of je nu een databundel hebt of niet. Je hoeft dus geen speciale abonnementen af te sluiten voor UMTS. Als er geen UMTS netwerk beschikbaar is, of als je telefoon geen UMTS ondersteund dan maakt de GSM gebruik van GPRS. Sommige providers limiteren de snelheid van het UMTS netwerk bij gebruik via een GSM, de maximale snelheden vindt je hieronder in het overzicht van databundels.

Dekking:

Over het algemeen is de GPRS dekking in heel Nederland goed. UMTS wordt steeds verder uitgerold, en heeft ook al een behoorlijke dekking. Hoe de UMTS dekking bij jou is kun je opzoeken via de sites van de providers zelf:
Dekking Vodafone
Dekking KPN & Telfort
Dekking T-Mobile

Kosten mobiel internet

Veel mensen zijn huiverig voor het gebruik van mobiel internet vanwege de kosten, dit is te begrijpen, maar als je goed oplet met wat je doet hoeft het allemaal niet duur te zijn. Net als met bellen hangen de kosten van mobiel internet samen met het verbruik. Als je van plan bent weinig gebruik te gaan maken van mobiel internet, paar keer per maand, dan is het niet nodig om een speciale bundel af te sluiten. Wil je toch wat meer gaan internetten dan zijn er speciale internetbundels, voor de meeste van deze bundels geldt dat je voor een vast bedrag enkele MB's mag surfen of dat je, zoals bij t-mobile, voor 9,50 euro per/maand onbeperkt mobiel kan internetten. Meer informatie en een overzicht van alle databundels vind je op onze Kosten & abonnementen voor GSM pagina.

Mogelijkheden mobiel internet

De mogelijkheden van mobiel internet hangen samen met het toestel dat je hebt. De telecomsector hanteert hiervoor termen als 2,5G en 3G. 2,5G toestellen, wat staat voor tussen 2e en 3e generatie, beschikken over GPRS verbindingsmogelijkheden wat de nodige beperkingen met zich meeneemt vanwege de lage snelheid. 3G staat voor 3e generatie toestellen, deze gsm's zijn uitgerust met UMTS verbindingsmogelijkheden, waardoor vrijwel volwaardig ge-internet kan worden.

Mobiele websites?
Mobiele websites zijn sites die speciaal zijn gemaakt zodat ze goed kunnen worden weergegeven op het scherm van de gsm. Diverse "gewone" sites hebben ook mobiele versies, je kunt hierbij denken aan google.nl, startpagina.nl, nu.nl en hyves.nl. Al deze sites zijn te bereiken door met je gsm naar www.startpagina.mobi te gaan.

Gebruik maken van mobiel internet

Na al het bovenstaande gelezen te hebben zul je misschien denken, maar hoe kan IK nu gebruik maken van internet op mijn GSM? Volg de volgende stappen:

- Check of internetten met jouw gsm mogelijk is. Via GPRS internetten is bij 95% van de GSM's mogelijk, via UMTS kan vooralsnog alleen met de luxere en zakelijke GSM's en smartphone's ge-internet worden. (Indien er een menu item is dat zegt: browser, of internet toegang, dan is mobiel internet sowieso mogelijk. Bij twijfel raadpleeg handleiding of website van fabrikant.)
- Zoek de juiste instellingen op voor jouw provider: KPN (HI), Vodafone, Telfort, T-mobile & Orange.
- Tik startpagina.mobi in in je mobiele browser (zie handleiding van je gsm hoe dit te doen) om te testen of alles werkt.
- Zie handleiding GSM om email ophalen mogelijk te maken.

Als je er niet uitkomt dan kun je altijd naar de mobiele winkel van je provider gaan (zijn in alle steden te vinden) zij kunnen je makkelijk verder helpen.