Mobiel internetten op je laptop via je gsm - bluetooth

Bluetooth is een standaardprotocol voor draadloze verbindingen over korte afstand tussen Bluetooth-apparaten, zoals mobiele telefoons, headsets en computers. Bluetooth werkt via radiotransmissie waardoor gegevens snel, veilig en met een minimum aan storingen kunnen worden overgebracht.

Na twee bluetooth apparaten gekoppeld te hebben, kunnen bestanden en andere data worden uitgewisseld. Indien een GSM met ingebouwde modem en een laptop gekoppeld worden, kan er op deze laptop mobiel geinternet worden via GPRS en/of UMTS.

Mobiel internet via Bluetooth

Hieronder kun je in een paar uitgebreide stappen lezen hoe je je GSM via bluetooth aan je laptop kunt koppelen en hoe je gebruik kunt maken van mobiel internet via bluetooth.

Stap 1: Bluetooth installeren
Plug je usb bluetooth adapter in je laptop / pc of schakel bluetooth in, indien het standaard op je laptop aanwezig is. Als het goed is komt er (na enige tijd) een bluetooth teken in de startbalk bij, zoals hieronder aangegeven.Klik op het bluetooth teken en selecteer de optie "een bluetooth apparaat toevoegen".


Je komt nu in een wizard voor het toevoegen van bluetooth apparaten. Schakel bluetooth op je gsm in (bluetooth is vaak te vinden onder menu verbindingen, raadpleeg de handleiding van je gsm als je er niet uitkomt).

Bluetooth ingeschakeld op je GSM? Selecteer de box en klik op volgende.Als bluetooth op de gsm goed is ingesteld zal de laptop vervolgens je GSM detecteren en weergeven op het scherm.
Selecteer het toestel waarmee je verbinding wilt gaan maken en klik op volgende. De laptop zal je nu vragen om een sleutel aan de verbinding toe te wijzen uit veiligheidsoverwegingen.Kies een van de opties en klik op volgende. De computer maakt verbinding met de GSM en als alles goed verloopt vraagt de GSM om dezelfde sleutel in te voeren als degene die zichtbaar is op de laptop / PC. (in onderstaande geval 123456)Vervolgens zal de GSM geinstalleerd worden op de laptop zodat in het vervolg bovenstaande stappen niet opnieuw hoeven te worden uitgevoerd.Als alles goed is gegaan kun je nu via het bluetooth menu (rechterklik op bluetooth teken in startbalk) bij "bluetooth apparaten weergeven" je gsm terugvinden.Stap 2: Modem

Controleer of je GSM als modem is ge-installeerd. Ga naar START -> Configuratiescherm of Control Panel (bij klassieke menu indeling START -> Instellingen -> Configuratiescherm). Je krijgt het onderstaande scherm te zien, klik op "Telefoon en modemopties".Klik in het scherm dat verschijnt op het tabblad Modems. Je ziet nu een scherm met geinstalleerde modems, hier tussen hoort ten minste een "Standaardmodem via bluetooth-koppeling" zichtbaar te zijn.Zie je geen modem, dan kan het nodig zijn om software die is meegeleverd bij de bluetooth dongle te installeren en bovenstaande proces nogmaals te doorlopen.

Stap 3: GPRS instellen op GSM

Kies hieronder je provider voor de juiste GPRS instellingen voor jouw gsm. Indien je je gsm met een abonnement bij je huidige provider hebt gekocht zijn de instellingen vaak al correct en kun je doorgaan naar de volgende stap.

GPRS instellingen: KPN, Vodafone, Telfort, T-mobile & Orange.

Stap 4: Inbel verbinding inststellen op laptop / PC

Ga naar START -> Configuratiescherm of Control Panel (bij klassieke menu indeling START -> Instellingen -> Configuratiescherm). Selecteer in het configuratiescherm "Netwerkverbindingen". Klik in het nieuw geopende scherm op "Nieuwe verbinding maken".Klik in bovenstaande scherm op volgende.Kies voor "Verbinding met Internet maken" en klik op volgende.Kies de optie voor het handmatig instellen van een verbinding en klik op volgende.Selecteer inbelmodem en klik op volgende.Selecteer vervolgens uit de mogelijke modems de "Standaardmodem via Bluetooth-koppeling". Druk op volgende. De computer vraagt nu om een naam voor de verbinding in te voeren, je kunt hiervoor zelf iets kiezen zodat je de verbinding later makkelijker kunt herkennen, bijv. KPN-bluetooth etc. Druk wederom op volgende.Er wordt nu gevraagd naar het telefoonnummer, vul hier *99# in.Er wordt vervolgens gevraagd om gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren. Vul hier niets in en deselecteer alle opties. Klik op volgende en daarna op voltooien.

Open nu wederom het configuratiescherm en klik vervolgens op internet opties. Selecteer bovenaan het tabblad verbindingen zodat je onderstaand scherm ziet.Bij de opties met selectierondjes kun je vervolgens een keuze maken, om in te bellen kies je "Altijd mijn stanaardverbinding kiezen", wil je echter later weer gebruik maken van je ADSL en/of kabel internet dan zul je deze optie weer moeten veranderen in "Nooit een verbinding kiezen".

Als je vervolgens internet explorer opent dan zal deze vragen om in te bellen. Je hoeft in de vensters die nu verschijnen niets in te vullen en enkel op "Verbinding maken" te drukken en daarna op "kiezen". Zorg er voor dat er niets staat bij gebruikersnaam en wachtwoord. Als alles goed is gegaan heb je nu verbinding via Bluetooth, is het niet gelukt, loop dan alle stappen nog eens langs en probeer het opnieuw.

Als de verbinding gemaakt is zie je onderstaande: