Wat is er nodig om gebruik te maken van draadloos internet?

Om gebruik te kunnen maken van draadloos internet via WLAN is het noodzakelijk over de juiste apparatuur te beschikken. Zo heb je in alle gevallen een laptop of PDA nodig die over WLAN beschikt, tegenwoordig zijn alle laptops standaard geschikt voor mobiel internet en ook voor steeds meer PDA's geldt dit.

Benodigdheden voor een thuis netwerk

Wireless Router:
Apparaat dat draadloos internetten mogelijk maakt. Het gewone internetsignaal wordt door de router omgezet in een draadloos signaal, dat door laptops en PDA's met WiFi functionaliteit kan worden "gelezen".


Pc of laptop met draadloze netwerkkaart:

Naast een zender (de Router) is er ook een ontvanger van het signaal nodig. Veel moderne laptops hebben standaard een draadloze netwerkkaart aan boord.

Hoe weet ik of mijn laptop een draadloze netwerkkaart heeft?

Klik met de rechtermuisknop op Deze Computer, dan Eigenschappen, Tabblad Hardware, Apparaatbeheer. Druk op het + teken voor Netwerkadapters. In het lijstje wat je nu ziet hoort vervolgens iets te staan met:

- Wireless in de naam
- 802.11 in de naam
- WLAN in de naam

Is dit het geval dan beschikt de laptop over een ingebouwde draadloze netwerkkaart. Je kunt natuurlijk ook even op de doos of in de handleiding van de laptop kijken.

Zelf een draadloos netwerk aanleggen? Bekijk onze WLAN pagina.

Draadloos internet via hotspot

Om onderweg draadloos te kunnen internetten heb je een laptop nodig met een draadloze netwerkkaart, daarnaast zul je een hotspot moeten opzoeken. HotSpots zijn publiek toegankelijke plaatsen, zoals hotels, café's en restaurants, waar je gebruik kunt maken van draadloos WIFI/ WLAN internet. Zie onze hotspot pagina voor meer informatie en plaatsen waar je een hotspot kan vinden.

Overal mobiel internetten?

Wil je niet afhankelijk zijn van HotSpots maar overal mobiel kunnen internetten? Sluit een data abonnement af bij een telecom provider. Lees meer op de pagina over mobiel internetten met een laptop.