Mobiel internet via UMTS

UMTS, wat staat voor Universal Mobile Telecommunications System, is een standaard voor snel mobiel internet en is de opvolger van GPRS. Door de hogere snelheid van UMTS ten opzichte van GPRS kan er met gsm's en PDA's die UMTS ondersteunen ook goed grafische en multimediale inhoud worden weergeven. Indien de GSM of PDA aan de laptop gekoppeld wordt kan via de laptop snel geinternet worden. Er zijn ook insteekkaarten voor laptops op de markt, en enkele mobiele providers bieden deze aan i.c.m. abonnementen waarmee onbeperkt geinternet kan worden. Via UMTS kunnen snelheden tot 384 Kbit (48 KByte) per seconde worden behaald. Alle telecom providers ondersteunen UMTS.

HSDPA

Via HSDPA, een nieuwe versie van UMTS, kunnen snelheden worden behaald die nog 10x zo hoog liggen als bij UMTS (momenteel tot maximaal 3,6 mbit/s = 400+ kbyte/s), de gsm of laptop (insteekkaart) moet echter wel HSDPA ondersteunen om hiervan gebruik te kunnen maken. Vodafone, KPN, Telfort en T-mobile bieden HSDPA.

Ondersteunt mijn telefoon UMTS?

Op dit moment worden nog niet veel GSM's standaard uitgerust met UMTS, het zijn met name smartphone's en zakelijke GSM's die deze standaard ondersteunen. Dat je gsm geen UMTS ondersteunt betekent echter niet dat je niet gebruik kan maken van mobiel internet, dit kan namelijk ook via GPRS. Raadpleeg je handleiding of de website van de fabrikant om te kijken of jouw GSM UMTS ondersteunt.

UMTS instellen op je gsm

Om gebruik te kunnen maken van mobiel internet via UMTS, zal je gsm over de juiste instellingen moeten beschikken. Indien de GSM gekocht is icm een abonnement of prepaid pakket zijn de instellingen vaak al correct, zo niet dan zul je ze zelf moeten aanvullen. Soms is het ook nodig om een nieuwe UMTS simkaart aan te vragen, informeer bij de klantenservice van je provider. Klik voor instellingen op de naam van je provider: KPN, Vodafone, Telfort, T-mobile & Orange.

Internet via UMTS op laptop

Er zijn twee mogelijkheden om UMTS internet op je laptop te krijgen. Je kunt een data abonnement met insteekkaart afsluiten of gebruik maken van je GSM als modem. Vrijwel alle GSM's die UMTS ondersteunen hebben een modem functie. Door de GSM via infrarood of bluetooth aan een laptop te koppelen kan op deze manier met een redelijke snelheid (max 48 kbyte/s = 384 Kbit/s bij UMTS) en via HSDPA momenteel theoretisch tot 500 kbyte/s (= 3,6 Mbit/s) geinternet worden op de laptop. Dit gaat niet zo snel als via de thuis computer maar je kan in principe wel gewoon volwaardig over het web surfen. Wil je dit op jouw laptop instellen, kijk dan op onze internet op laptop pagina.

Wat kost UMTS?

Zie onze kosten pagina's voor meer informatie:
- GSM internet kosten
- Laptop internet kosten